Maränger

I förra veckan gjorde jag vaniljbullar och i vaniljkrämen skulle det vara massa äggula. Givetvis sparade jag äggvitan och gjorde maränger. Det gick fort och lätt och de blev väldigt söta och smarriga. Vet inte om det bara var vår ugn som gjorde dem gyllenbruna, eller om något annat spelar roll i det. Hur som haver - supergoda! Eftersom jag hade så mycket äggvita gjorde jag dubbel sats, nedan finns orginalreceptet.


TILL CIRKA 30-40 MARÄNGER

Maränger:

3 st äggvita

1 dl socker

1. Vispa äggvitorna till ett skum i en ren, torr, fettfri bunke. Detta är viktigt för att marängerna ska kunna vispas.

2. Blanda ner en tredje del av sockret och vispa till ett hårt skum. Vänd därfeter försiktiigt ner resten av sockret och vispa.
3. Klicka ut smeten på bakplåtspapper klädda plåtar, de går att lägga ganska tätt eftersom, de inte flyter ut. Använd en spritspåse eller klicka ut smeten med hjälp av en sked. Grädda i ugnen i 125c i cirka 45 minuter. Marängerna ska kännas torra och lätta.


Morotskaka Med Citronfrosting

Eftersom vi hade väldigt mycket morötter i kylen kände jag mig nästan tvungen att göra en till morotskaka, även om den förra är långt i från slut. Hade dock ingen lime, så testade en annan frosting. Eller ja, jag använde en citron istället. Gjorde denna i en långpanna, man får ju fler bitar i en sådan och den blir lättare att förvara.



TILL CIRKA 16 BITAR I EN LÅNGPANNA, RESPEKTIVE 12 I EN RUND SNÄPPFORM

Morotskaka:

Receptet hittar du HÄR

Frosting:
60 gram rumsvarmt smör
4 dl floursocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram philadelfiaost
Rivet skal från en citron

1. Gör morotskakan enligt receptet.
2. Gör frostingen: Finriv citronen och vispa alla ingredienserna i en bunke med hjälp av en elvisp på lägsta hastigheten i början. Öka successivt efter som alla ingredienserna blandas. Bred därefter frostingen över kakan när den svalnat. Skär i bitar och servera!


Halloweenbakelser

Dessa små söta Halloweenspöken gjorde jag idag, (en dag försent?) Eftersom jag själv inte alls är speciellt förtjust i marsipan gjorde jag bara tre bakelser och min familj fick därför avnjuta dem själva. Receptet nedan är till cirka 12 stycken bakelser. Jag fick glädja mig med att de var roliga att göra och söta att titta på. Det är väl halva nöjet? Balelserna består av en choklad-mandelrulltårta toppad med hallon, grädde och marsipan dekorerat med choklad.


TILL 12-15 BAKELSER

Chokladrulltårta:
Receptet hittar du HÄR
- Du kan såklart använda ett annat rulltårte recept om du hellre vill det!

Topping:

200 gram hallon, jordgubbar eller blåbär
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker 
1 msk strösocker

Garnering:
ca 500 gram marsipan (jag hade vanlig ofärgad marsipan)
1 tsk smält mörk choklad 

- Florsocker att pudra över bakelserna

1. Gör chokladrulltårtan enligt receptet. Skär lite större bitar, cirka 3 centimeter breda och lägg dem på kant.
2. Vispa grädde, socker och vaniljsocker till ett fast skum. Lägg en klick på varje rulltårte bit och forma till runda toppar eller kupoler. Tryck sedan ner några bär i grädden på varje bakelse. Försök att täcka bären med grädde så väl som möjligt, annars kan de synas igenom marsipanlocket.
3. Kavla ut marsipanen och skär ut runda bitar, ca 10 cm i diameter. Ett litet tips är att kavla ut marsipanen mellan två bitar smörpapper, då fastnar det inte i kaveln. Lägg varje rondell på varje tårtbit och se till så att hela bakelsen täcks. Alternativt kan du kavla ut en bit marsipan och lägga uppepå bakelsen och sedan skära bort det som blir över runt om.
4. Smält lite blockchoklad och fyll en liten spritspåse med det. Klipp ett litet hål i marsipanen på bakelsen som mun och spritsa ut ögon i choklad. Om du vill kan du fylla i munnen med choklad också. Pudra florsocker över bakelserna och servera.

Chokladrulltårta

Jag har aldrig varit så förtjust i rulltårtor, men denna är en av mina favoriter. Kanske för att den är så krämig och har en så härlig konsistens. Den tenderar inte till att bara bli en massa som växer i munnen, vilket många andra rulltåtor jag ätit tyvärr gör. Den här är dessutom mycket lätt att göra och det går mycket snabbt att tillaga den. Idag gjorde jag den på rekordtid - tror att det gick på mindre än en halv timma. Denna rulltårta är dessutom glutenfri, vilket gör att den lätt blir en favorit hos glutenintoleranta.


TILL CIRKA 12 BITAR


Tårta:

¾ dl potatismjöl

2 msk kakao

2 tsk vanillinsocker

1 tsk bakpulver

3 ägg

1½ dl strösocker


Chokladmandelkräm:

2 dl sötmandel

150 g smör eller margarin

2 dl florsocker

4 msk kakao


1. Börja med att göra själva tårtan: Vispa ägg och socker pösigt och blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och vispa till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten jämt över hela plåten. Försök att få en sådan jämn rektangel som möjligt - då blir det bäst slutresultat. Lägg smeten en liten marginal från kanterna då det expanderar något.
2. Grädda i mitten av ugnen i 250°c i cirka 4-5 minuter. Akta så att den inte bränns, vilket den gör väldigt lätt! Låt svalna.
3. Gör fyllningen: Mal 2 dl sötmandel fint i en matberedare. Tillsätt rumstempererat/mjukt smör i små bitar tillsammans med florsockret och kakaon. Arbeta samman till en jämn smet i matberedaren en liten stund.
4. Stjälp upp tårtan på ett socketstrött bakplåtspapper och drag försiktigt bort det andra pappret. Om kakan sitter fast kan det ibland hjälpa att stryka en våt trasa mot pappret. Drag försiktigt så att kakan inte går sönder.
5. Bred chokladmandelkrämen jämnt över hela kakan. Rulla försiktigt ihop från långsidan, så tight som möjligt. Skär sedan upp i bitar, den storlek du själv önskar!

Chokladflarn

150 g smör

2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
1/2 dl sirap
Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakaopulver
rivet skal från en apelsin'
Grandering:
ca 150g blockchoklad, valfri
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna till knäckflarnen. Tillsätt sedan mjölk, sirap och smöret. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Gör ytterst små klickar, eftersom flarnen smälter ut väldigt mycket. Det blir ca 40 flarn. Grädda dem i mitten av ugnen i 7-10 min tills de fått fin färg. Låt sedan flarnen svalna och lossa dem sedan från plåtarna. Smält chokladen över vattenbad. Doppa sedan kanterna på flarnen i chokladen. Låt kakorna sedan kallna. Rör smöret och blanda i florsocker, vaniljsocker och äggulan. Blanda till sist ner kakao och det rivna apelsinskalet. Rör det till en jämn smet. Bred ut fyllningen på hälften av kakorna och lägg sedan kakor ovan på dem med fyllning.
Såg detta recept på min klasskompis Jennifers bakblogg (som du kan läsa HÄR) och blev väldigt inspirerad till att göra dem. Jag har alltid tyckt om chokladflarn och nu har jag äntligen testa på att göra dem själv. Inga konstigheter alls! I fyllningen har jag lite rivet skal från en apelsin, men detta kan man lätt hoppa över ifall man inte är så förtjust i apelsinchoklad. Nästa gång jag gör dessa kommer jag nog att göra utan, roligt att variera sig lite.


TILL CIRKA 40 FLARN = 20 KAKOR

Havreflarn:
150 g smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
1/2 dl sirap

Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakaopulver
Rivet skal från en apelsin (Lägg till om du vill! Gillar du inte apelsinchoklad kan du hoppa över detta)

Garnering:
ca 150g blockchoklad, valfri

1. Börja med att göra havreflarnen: Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredieserna i en bunke, tillsätt därefter mjölk, sirap och det smältna smöret.
2. Klicka ut smeten på bakplåtspapperklädda plåtar. Gör små klickar och ha stort mellanrum mellan dem eftersom smeten flyter ut väldigt mycket. Grädda flarnen i mitten av ugnen i 175°c i ca 6-8 minuter. Du märker när de har fått tillräkligt med färg. De blir lätt brända så passa dem noga. Låt flarnen svalna.
3. Gör fyllningen: Tag fram smöret och låt det bli mjukt. Blanda alla ingrediemser till en jämn smet. Ha i rivet apelsinskal ifall du vill ha mer smak på kakorna. Bred ut smeten jämn över hälften av flarnen, lägg sedan ett annan flarn uppepå.
4. Doppa kakkanterna i smält blockchoklad. Det går även bra att göra detta innan kakorna satts ihop.

Mer Morotsfrallor

Min pappa har tjatat på mig i flera dagar att jag ska göra mer mototsfrallor, något som tycktes bli en favorit i familjen. Idag tog jag mig tillfälle att göra dem. Tur att de så lätta att göra när de blev så efterfrågade. Passade på att göra dubbel sats, så finns det förhoppningsvis kvar i några extra dagar.


Morotsfrallor:
Receptet hittar du HÄR

Hallonmuffins

Dessa muffins bakade jag i början på veckan. De är härliga med allt man egentligen kan önska sig; hallon, vaniljkräm och smulpajsströssel. Jag använde mig av frysta hallon och de funkade bra. Fylldes av en sommarkänsla när jag gjorde dessa och de var lite somriga även i smaken.

 


TILL CIRKA 15 MEDELSTORA MUFFINS


Muffinssmet:

75 gram smör

3 ägg

2 dl strösocker

6 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 1/2 dl mjölk

 

Fyllning:

1 1/2 dl Kesella vanilj

ca 150 gram (3 dl) hallon, frysta eller färska

 

Strössel:

1 1/2 dl vetemjöl

3/4 dl strösocker

1 nypa salt

75 gram smör, kallt

 

1. Börja med strösslet: Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Fördela smörtet med fingrarna i mjölblandningen och nyp ihop massan till grova smulor. Låt stå i kallt medan du gör muffinssmeten.

2. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Tillsätt smöret, och rör till en jämn smet.

3. Fördela smeten i formar, men fyll dem inte mer än till hälften, de kommer att rinna över annars. Lägg en klick Kesella i varje form och tryck därefter ner lite hallon, 3-5 st per form.

4. Fördela strösslet överst och grädda muffinsen i mitten av ungen i 200°c i cirka 25 minuter. Om du använder färska hallon - minska gräddningstiden en aning. Om du har en muffinsplåt, använd med fördel denna så muffinsen håller en bra form.


Morotskaka Med Limefrosting

Igår bakade jag denna kaka och den är verkligen himmelsk! Om jag bara skulle få välja en kaka i hela världen så skulle det utan tvekan vara denna, den är helt otroligt god. Att den är enkel att gör den bara bättre. Om ni skulle testa denna skulle ni inte bli besvikna. Limefrostingen gör kakan lite mer syrlig och frisk i smaken, och frostingen blir härligt grönfärgad.



TILL CIRKA 16 BITAR I EN UGNSFORM, RESPEKTIVE 12 I EN RUND SNÄPPFORM

Kaka:

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 1/2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen ingefära

1 nypa salt

1 1/2 dl solrosolja

4 1/2 dl rårivna morötter


Limefrosting:

60 gram rumsvarmt smör

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelfiaost

Rivet skal från en lime


 

- Eventuellt strössel till garnering.


1. Vispa ägg och socker pösigt och blanda all torra ingredienser i en separat bunke. Riv morötterna.
2. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt morötterna och oljan. Rör till en jämn smet.
3. Lägg smörpapper i en ungsform ifall du vill ha rutor eller smörj och bröa en rund snäppform ifall du vill ha en rund kaka. Häll ner smeten och och grädda kakan i mitten av ugnen i 150°c i ca 55 minuter. Kakan ska se "lite torr ut" i kanten, och den ska in te vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna.
4. Gör frostingen: Finriv limen och vispa alla ingredienserna i en bunke med hjälp av en elvisp på lägsta hastigheten i början. Öka successivt efter som alla ingredienserna blandas. Bred därefter frostingen över kakan.

Chokladkaka Med Kexbotten

Har länge spanat in detta recept, tyckte de verkade så smarrigt. Min mamma gav kakan 8 av 10 och den var uppskattad av de andra i familjen. Själv tyckte jag att den smakade för mycket choklad, men ska man vänta sig av en chokladkaka egentligen? Lätt och framförallt mycket rolig att göra!



TILL EN CHOKLADKAKA

Kexbotten:

150 gram degistivekex (10 stycken)
100 gram mörk choklad

Kaka:
4 ägg, gärna ekologiska
2 dl farinsocker
150 gram smör
1 msk honung
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krdm salt
1 krdm bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
100 gram mörk blockchoklad
50 gram smör

1. Smält chokladen antingen över vattenbad, i micron eller i en kastrull. Passa så att chokladen inte bränner sig. Krossa kexen grovt i en bunke. Blanda choklad och kex och bred ut jämnt i en rund snäppform (24 eller 28 centimeter i diameter)
2. Rör samman rumsvarmt smör och farinsocker med hjälp av en elvisp. Tillsätt ägg, ett i taget. Blanda ner honungen under omrörnigng.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda därefter ner det i äggsmeten. Smeten kommer att vara härligt mousse-liknande i konsistensen. Bred ut smeten jämnt över kexbotten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter i 200°c. Låt kakan svalna.
4. Gör glasyren: smält choklad, blanda ner smör och låt smälta. Rör så att det blandas ordentligt och låt därefter svalna något. Bred glasyren över kakan. Förvara chokladkakan i kylskåp.

Sockerbullar Med Vaniljkräm

Hittade detta recept och blev såklart tvungen att testa dem. Fick lite problem med vaniljkrämen då spritspåsen gick sönder mig mitt under vaniljfyllningen. Förutom denna svårighet var de roliga att göra en grå dag som denna.



TILL CIRKA 20 BULLAR

Bullar:
1 1/2 tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 gram jäst (söta degar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gram mjukt smör
1 st ägg, gärna ekologiskt!
12 dl vetemjöl special

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50 gram mjukt smör

- Mjöl efter behov till utbakning.

1. Börja att göra bullarna: värm mjölken tills den är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
3. Tag ut degen på ett mjölat bakbord, arbeta den en kort stund. Rulla ut en lång rulle, dela den i 16 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs i ca 40 min. Gör under tiden vaniljkrämen.
4. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
5. Vispa strösocker, äggulor och maizenamjöl fluffigt. Häll ner heta mjölken i äggsmeten under vispning. Vispa så att allt blandas ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det ska inte koka. Häll över blandningen i en skål när den börjar tjockna. Låt svalna.
6. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll bullen med kräm. Pensla bullarna med uppvispat ägg för att de ska få fin färg och grädda bullarna i cirka 7-8 minuter i 200°c och låt sedan svalna något. Pensla dem med smält smör och rulla dem i strösocker.

Mintbrownies

Dessa brownies tyckte jag verkade goda, och tro mig, det var dom! Jag har altid haft en förkärlek till just mint och i kombination med choklad görs smaken inte sämre. Tycker du om chokladmint är du nästan tvungen att testa dessa, du lär inte bli besviken. Inte svåra att göra och inte heller tidskrävande.


TILL CIRKA 16 BITAR

Brownies:
150 gram mörk blockchoklad
50 gram smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl - 2 dl krossade polkagrisar (cirka 75 gram)

1. Smält choklad och smör. Vispa ägg och socker pösigt och vispa därefter ner chokladen i äggsmeten.
2. Krossa polkagrisarna till ett vitt pulver med hjälp av en matberedare, mixer eller med mortel.
3. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd sedan ner detta i smeten. Rör till en jämn slät smet.
4. Smörj eller klä en ungnsform med bakplåtspapper, 20x30 cm (eller mindre) och häll ner smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175°c i cirka 30 minuter, kakan ska inte vara kladdig, men genom att grädda den långt ner i ugnen förhindras brownisen att bli torr. Skär kakan i så stora bitar du önskar. Går utmärkt att frysa!

Bountybollar

Om min pappa fick välja ett godis så skulle det vara chokladen bounty. När jag hittade detta recept på bountybollar blev jag tvungen att göra dem för att se vad han tyckte. De var lätta att göra och enligt min pappa smakade de exakt som originalet. Bra resultat med andra ord. Testa, du lär inte bli besviken!


TILL CIRKA 20 BOLLAR

Bollar:
50 gram smör
100 gram riven kokos
2 dl florsocker
1/2 dl vispgrädde

Gradering:
100-200 gram mörk blockchoklad

1. Smält smöret. Blanda kokosen, florsockret och vispgrädden. Tillsätt smöret.
2. Rulla smeten till små runda bollar och lägg dem på bakplåtspapper på en talrik i frysen i minst en timma.
3. Smält blockchokladen i en kastrull etter over vattenbad. Rulla kokosbollarna i chokladen. Ta hjälp av en liten tång om du vill. Lägg bollarna på bakplåtspapper eller i knäckformar och förvara dem i kylen. Ta fram dem några minuter före servering.

Kladdkaka Med Vit Blockchoklad

Idag bakade jag en kladdkaka med bitar av vit choklad i. Som alltid - en enkel kaka att göra och inte speciellt tidskrävande. Den blev krämig och god, precis som en kladdkaka ska vara! Om du inte gillar vit choklad kan du enkelt utesluta den eller ersätta med någon annan till exempel ljus- eller mörk block.




TILL EN KLADDKAKA

Kaka:
50 gram smör
½ dl olja
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
lite mer än 2 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram vit choklad, grovhackad


1. Smält smöret och blanda ner oljan. Låt svalna. Knäck äggen i en bunke, tillsätt socker och vaniljsocker och vispa detta fluffigt med hjälp av elvisp. 
2. Rör ned smörblandningen i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna; mjöl, salt och kakao, i en separat bunke innan du rör ner det i äggsmeten..
3. Rör alla ingredienser till en slät smet. Smörj och bröa en rund bakform, häll ner smeten i formen. Tryck sedan ner bitar av den vita grovhackade blockchokladen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen för att förhindra att den blir "sockerkakig"och torr utan istället bli kladdig. Ugnen ska vara 175°c och kakan ska gräddas i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.

Om Färskjäst Och Jäsning


Vilken jäst ska man använda?
Den röda jästen, jäst för söta degar, kan användas till degar där det används mer än 1msk socker på 50g jäst. Om du har en söt deg kommer den att jäsa fortare om du använder den röda jästen. Det går förstås bra att använda den blå, jäst för matbröd, även till söta degar men då kan jäsprocessen ta lite längre tid. Den röda jästen kan bara användas i en söt deg, medans den blå fungerar som en allround-jäst. Den röda fungerar endast till söta degar då de innehåller en typ av jästsvamp som behöver och endast kan reagera med socker som näring.

Degvätskan

Det viktigaste med en degvätska är att den inte får vara för varm. Bakar du med färskjäst kan degspadet vara allt från kallt kranvatten (10°c) till fingervarmt vatten (37°c). Obervera att vätska inte får vara för varm, alltså varmare än 37°c då detta kan resultera till att jästsvamparna dör. Följden av detta blir små kompakta betongbröd.

Man ska aldrig försöka lösa upp jästen tillsammans med socker och/eller salt då dessa ingredienser kan bli för starka för de ömtåliga jästsvamparna och de kan då tappa sin funkton. Lös därför alltid upp jästen i vätska.

Jäsning

En deg ska stå dragfri under en ren bakhanduk när den jäser och den ska oftas uppnå dubbel storlek vilket för ett vetebröd brukar ta ungefär 30-40 minuetr.



TIPS!

Ska du använda ett halvt paket färskjäst, det vill säga 25g så blir det exakt rätt om du delar paketet på diagonelen istället för på mitten.


Chokladkakor

Dessa kakor var nya för mig att baka, men de var både roliga och lätta att göra. Mycket trevliga småkakor att bjuda på och passar bra till kaffet. Ett stort plus är de luktar himmelsk när de tas ut ur ugnen.



TILL CIRKA 50 KAKOR

Kakor:
150 gram mjukt smör eller margarin
3/4 dl farinsocker
3/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 äggula
1 tsk hjorthornssalt
3/4 tsk snabbkaffe
3/4 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
125 gram mörk blockchoklad, grovhackad
50 gram ljus blockchoklad, grovhackad
(1/2 dl vatten)

1. Vispa samman det mjuka smöret med farinsockret, sockret, sirapen, äggulan, hjorthornssaltet och snabbkaffet till en massa. Går bra att använda elvisp.
2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en egen bunke. Se till att bakpulvret blandas ut riktigt i mjölblandningen, om inte kan kakorna komma att jäsa ojämnt.
3. Grovhacka chokladen och blanda ner det i mjölblandningen. Vänd därefter ner de torra ingredienserna i smeten.
4. Vispa snabbt ihop alla ingredienser till en smet. Ha elvispen på låg hastighet då det kan bli ganska "tungt". Tillsätt under tiden du vispar vatten så att den blir smidig. OBS! Tillsätt inte för mycket vatten så att smeten blir klibbig och för att kakorna inte ska rinna ut för mycket när de gräddas. Använd max 1/2 dl vatten. Du kanske inte ens behöver använda vatten, det beror hur mycket vätska ägget ger.
5. Forma smeten till två rullar cirka 3 centimeter i diameter och rulla in dessa på ett bakplåtspapper och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
6. Skär rullarna i ca 1/2-1 cm tjocka bitar. Lägg på bakplåtspapper klädda plåtar (inte för tätt!) och grädda kakorna mitt i ugnen i 225°c i cirka 6-8 minuter.

Morotsfrallor

Jag har alltid haft en förkärlek till morotsbröd, men aldrig riktigt tagit mig an att baka dem själv...fören nu. Idag stog morotsfrallor på att-göra-listan och dessa blev verkligen supergoda. Ett gott bröd som är lätt att göra och som både mättande och nyttigt. Vad mer kan man önska? Dessa rekommenderar jag varmt.




TILL CIRKA 12 STORA FRALLOR ELLER 18 NORMALA

Frallor:
50 gram jäst (jäst för matbröd)
5 dl vatten
5 dl finrivna morötter (ungefär 3 stora morötter)
250 gram keso, naturell
2 tsk salt
1 msk olja
cirka 19 dl vetemjöl special (inte mer än 2 liter)

Mjöl efter behov till utbakning.
- Eventuellt pumpakärnor, solrosfrön eller sesamfrön till garnering.

1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och lös upp jästen.
2. Finriv morötterna och tillsätt dessa i vätskan. Blanda i keson, saltet och oljan.
3. Tillsätt mjölet. Keson gör degen lite kletig, men den ska vara det så tillsätt inte för mycket mjöl. Arbeta samman alla ingredienserna så att degen blir smidig och låt därefter jäsa under bakhandduk på dragfri plats till dubbel storlek, cirka 30 min.
4. Knåda degen kort på ett mjölat bakbord. Dela den på två och rulla ut den till två rullar. Platta till dem och skär önskad storlek. Lägg på plåtar och låt jäsa ytligare 20 min under bakhandduk.
5. Pensla på vatten över hela frallan för att få en knaprig yta och strö därefter på önskat frö. Går förstås bra att utesluta frön helt. Grädda bröden mitt i ugnen på 250° i cirka 13 minuter för stora frallor och 10 minuter för små.

Chokladmuffins Med Chokladkräm

Dessa muffins är min vän Karins favoriter. De är enkla att göra och samtidigt väldigt goda att äta. Låt dem gärna stå en stund i kylen eller i frysen innan servenring - de är godast när de är lite kalla. De blir även krämigare genom att stå i frysen. Var noga med att de inte är förlänge i ugnen så att de blir torra: de ska vara lite kladdiga, då är de som godast!


TILL CIRKA 20 NORMALSTORA MUFFINS


Muffins:

2 ägg, gärna ekologiska

3 dl socker

1.5 tsk vaniljsocker

1 kmr salt

4 msk kakao

1.5 dl vetemjöl

100 gram smält smör eller margarin


Chokladkräm:

50 gram smält margarin

4 msk socker

2 tsk mjöl

2 dl grädde

4 msk kakao


- Cocos att strö ovanpå krämen, alternativt strössel


1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop dem torra ingredienserna som därefter blandas ner i smeten. Smält margarin och rör ner i smeten. Blanda till en slät deg och klicka därefter ut i formar. Fyll dem inte mer än 3/4 av formen.

2. Grädda muffinsarna i 200° i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Passa dem så att de inte blir torra. Känn gärna med en sticka. Låt svalna.

3. Gör krämen: Smält smöret, tillsätt mjölken och blanda därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt därefter grädden. Låt sjuda till krämen tjocknar. Låt krämen svalna en aning.

4. Lägg en klick kräm i den fördjupning som blir i muffinsen. (om du inte får någon - gör ett hål med tummen och fyll med kräm) Strö till sist kokos eller strössel över krämen. Placera i frysen och tag fram ca 5-10 min innan servering!


Klassiska Kanelbullar

Eftersom det var kanelbullens dag igår blev jag tvungen att baka just det. Jag utgick ifrån ett recept som min mamma brukar använda sig av, de är väldigt klassiska och enkla. Jag tillsatte dock lite malen kardemumma, för festlighetens och smakens skull. Ack vad goda det blev! Jag gjorde medelstora och fick precis 40 stycken. Tror att det inte bara blir en kanelbulledag utan istället en kanelbullevecka.



TILL 35 STORA BULLAR ELLER 50 SMÅ.

Bulldeg:
150 gram rumsvarmt/mjukt smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst (söta degar)
2 dl socker
1 ägg, gärna ekologiskt!
cirka 15 dl vetemjöl special
1-2 tsk malen kardemumma (Lägg till om du vill! Gillar du inte kardemumma kan du hoppa över detta)

Fyllning:
Mjukt smör, efter behov.
Strösocker, efter behov.
Kanel, efter behov.
Vaniljsocker, efter behov.

- Mjöl efter behov till utbakning.
- Ägg att pensla på för fin färg på bullarna.
- Pärlsocker.

1. Värm mjölken till 37°, häll i en stor bunke och finfördela och lös upp jästen i vätskan. Dela det mjuka smöret i mindre bitar och häll ner i jästblandningen. Rör om.
2. Tillsätt ägget, sockret och kardemumman. Rör om så att alla ingredienser fördelas jämt i smeten.
3. Tillsätt mjöl. Tillsätt så pass mycket så att degen blir slät och lossar från kanterna. (Jag brukar ta ut degen på bakbordet och arbeta den slät och på så sätt få den mängd mjöl som behövs.) När degen är slät, strö lite mjöl över och låt den jäsa i cir ka en timma (till dubbel storlek) på dragfri plats under bakhandduk.
4. När degen jäst klart tag ut den på ett mjölat bakbord och dela den på mitten. Lägg tillbaka ena delen i bunken och börja arbeta den andra. Känns degen för kladdig, tillsätt mer mjöl. Börja så småningom kavla ut degen till en rektangel ungefär 1.5 cm tjock.
5. Börja med fyllningen! Tag mjukt smör (viktigt att det är mjukt) och smöra hela den utkavlade degen. Du väljer själv hur mycket smör du vill använda, men snåla inte! Strö över strösocker, kanel och vaniljsocker över hela degen. Även här - snåla inte.
6. Rulla ihop rektangeln till en stor rulle. Dela rullen i ca 20 bitar, eller efter den storlek du själv önskar att dina bullar ska få. Lägg dem i bullformar på en plåt och låt jäsa i yttligare 20-30 min på dragfri plats. Gör likadant med den andra delen av degen.
7. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Pensla dem gärna mycket då de får en fin, gyllenbrun färg. Strö över lite pärlsocker.
8. Sätt ugnen på 215° varmluft och grädda bullarna i mitten i cirka 10 minuter eller tills de ser färdiga ut och har fått en fin färg.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0