Morotsfrallor
Jag har alltid haft en förkärlek till morotsbröd, men aldrig riktigt tagit mig an att baka dem själv...fören nu. Idag stog morotsfrallor på att-göra-listan och dessa blev verkligen supergoda. Ett gott bröd som är lätt att göra och som både mättande och nyttigt. Vad mer kan man önska? Dessa rekommenderar jag varmt.




TILL CIRKA 12 STORA FRALLOR ELLER 18 NORMALA
Frallor:
50 gram jäst (jäst för matbröd)
5 dl vatten
5 dl finrivna morötter (ungefär 3 stora morötter)
250 gram keso, naturell
2 tsk salt
1 msk olja
cirka 19 dl vetemjöl special (inte mer än 2 liter)
- Mjöl efter behov till utbakning.
- Eventuellt pumpakärnor, solrosfrön eller sesamfrön till garnering.
1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och lös upp jästen.
2. Finriv morötterna och tillsätt dessa i vätskan. Blanda i keson, saltet och oljan.
3. Tillsätt mjölet. Keson gör degen lite kletig, men den ska vara det så tillsätt inte för mycket mjöl. Arbeta samman alla ingredienserna så att degen blir smidig och låt därefter jäsa under bakhandduk på dragfri plats till dubbel storlek, cirka 30 min.
4. Knåda degen kort på ett mjölat bakbord. Dela den på två och rulla ut den till två rullar. Platta till dem och skär önskad storlek. Lägg på plåtar och låt jäsa ytligare 20 min under bakhandduk.
5. Pensla på vatten över hela frallan för att få en knaprig yta och strö därefter på önskat frö. Går förstås bra att utesluta frön helt. Grädda bröden mitt i ugnen på 250° i cirka 13 minuter för stora frallor och 10 minuter för små.
Kommentarer
Trackback