Sockerbullar Med Vaniljkräm
Hittade detta recept och blev såklart tvungen att testa dem. Fick lite problem med vaniljkrämen då spritspåsen gick sönder mig mitt under vaniljfyllningen. Förutom denna svårighet var de roliga att göra en grå dag som denna.



TILL CIRKA 20 BULLAR
Bullar:
1 1/2 tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 gram jäst (söta degar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gram mjukt smör
1 st ägg, gärna ekologiskt!
12 dl vetemjöl special
3 dl mjölk
50 gram jäst (söta degar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gram mjukt smör
1 st ägg, gärna ekologiskt!
12 dl vetemjöl special
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50 gram mjukt smör
- Mjöl efter behov till utbakning.
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50 gram mjukt smör
- Mjöl efter behov till utbakning.
1. Börja att göra bullarna: värm mjölken tills den är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
3. Tag ut degen på ett mjölat bakbord, arbeta den en kort stund. Rulla ut en lång rulle, dela den i 16 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs i ca 40 min. Gör under tiden vaniljkrämen.
4. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
5. Vispa strösocker, äggulor och maizenamjöl fluffigt. Häll ner heta mjölken i äggsmeten under vispning. Vispa så att allt blandas ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det ska inte koka. Häll över blandningen i en skål när den börjar tjockna. Låt svalna.
6. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll bullen med kräm. Pensla bullarna med uppvispat ägg för att de ska få fin färg och grädda bullarna i cirka 7-8 minuter i 200°c och låt sedan svalna något. Pensla dem med smält smör och rulla dem i strösocker.
Kommentarer
Postat av: Susanne Josefsson
Va roligt att läsa dina recept, skall provbaka en annan dag, när jag får ägg över!! Det va fantastiskt gula gulor på kortet.
Trackback