Chokladrulltårta
Jag har aldrig varit så förtjust i rulltårtor, men denna är en av mina favoriter. Kanske för att den är så krämig och har en så härlig konsistens. Den tenderar inte till att bara bli en massa som växer i munnen, vilket många andra rulltåtor jag ätit tyvärr gör. Den här är dessutom mycket lätt att göra och det går mycket snabbt att tillaga den. Idag gjorde jag den på rekordtid - tror att det gick på mindre än en halv timma. Denna rulltårta är dessutom glutenfri, vilket gör att den lätt blir en favorit hos glutenintoleranta.
TILL CIRKA 12 BITAR
Tårta:
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
1½ dl strösocker
Chokladmandelkräm:
2 dl sötmandel
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
4 msk kakao
1. Börja med att göra själva tårtan: Vispa ägg och socker pösigt och blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och vispa till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten jämt över hela plåten. Försök att få en sådan jämn rektangel som möjligt - då blir det bäst slutresultat. Lägg smeten en liten marginal från kanterna då det expanderar något.
2. Grädda i mitten av ugnen i 250°c i cirka 4-5 minuter. Akta så att den inte bränns, vilket den gör väldigt lätt! Låt svalna.
3. Gör fyllningen: Mal 2 dl sötmandel fint i en matberedare. Tillsätt rumstempererat/mjukt smör i små bitar tillsammans med florsockret och kakaon. Arbeta samman till en jämn smet i matberedaren en liten stund.
4. Stjälp upp tårtan på ett socketstrött bakplåtspapper och drag försiktigt bort det andra pappret. Om kakan sitter fast kan det ibland hjälpa att stryka en våt trasa mot pappret. Drag försiktigt så att kakan inte går sönder.
5. Bred chokladmandelkrämen jämnt över hela kakan. Rulla försiktigt ihop från långsidan, så tight som möjligt. Skär sedan upp i bitar, den storlek du själv önskar!
Kommentarer
Trackback