Chokladkaka Med Kexbotten
Har länge spanat in detta recept, tyckte de verkade så smarrigt. Min mamma gav kakan 8 av 10 och den var uppskattad av de andra i familjen. Själv tyckte jag att den smakade för mycket choklad, men ska man vänta sig av en chokladkaka egentligen? Lätt och framförallt mycket rolig att göra!




TILL EN CHOKLADKAKA
Kexbotten:
150 gram degistivekex (10 stycken)
Kexbotten:
150 gram degistivekex (10 stycken)
100 gram mörk choklad
Kaka:
4 ägg, gärna ekologiska
2 dl farinsocker
150 gram smör
1 msk honung
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krdm salt
1 krdm bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
100 gram mörk blockchoklad
50 gram smör
1. Smält chokladen antingen över vattenbad, i micron eller i en kastrull. Passa så att chokladen inte bränner sig. Krossa kexen grovt i en bunke. Blanda choklad och kex och bred ut jämnt i en rund snäppform (24 eller 28 centimeter i diameter)
2. Rör samman rumsvarmt smör och farinsocker med hjälp av en elvisp. Tillsätt ägg, ett i taget. Blanda ner honungen under omrörnigng.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda därefter ner det i äggsmeten. Smeten kommer att vara härligt mousse-liknande i konsistensen. Bred ut smeten jämnt över kexbotten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter i 200°c. Låt kakan svalna.
4. Gör glasyren: smält choklad, blanda ner smör och låt smälta. Rör så att det blandas ordentligt och låt därefter svalna något. Bred glasyren över kakan. Förvara chokladkakan i kylskåp.
Kommentarer
Trackback