Chokladflarn

150 g smör

2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
1/2 dl sirap
Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakaopulver
rivet skal från en apelsin'
Grandering:
ca 150g blockchoklad, valfri
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna till knäckflarnen. Tillsätt sedan mjölk, sirap och smöret. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Gör ytterst små klickar, eftersom flarnen smälter ut väldigt mycket. Det blir ca 40 flarn. Grädda dem i mitten av ugnen i 7-10 min tills de fått fin färg. Låt sedan flarnen svalna och lossa dem sedan från plåtarna. Smält chokladen över vattenbad. Doppa sedan kanterna på flarnen i chokladen. Låt kakorna sedan kallna. Rör smöret och blanda i florsocker, vaniljsocker och äggulan. Blanda till sist ner kakao och det rivna apelsinskalet. Rör det till en jämn smet. Bred ut fyllningen på hälften av kakorna och lägg sedan kakor ovan på dem med fyllning.
Såg detta recept på min klasskompis Jennifers bakblogg (som du kan läsa HÄR) och blev väldigt inspirerad till att göra dem. Jag har alltid tyckt om chokladflarn och nu har jag äntligen testa på att göra dem själv. Inga konstigheter alls! I fyllningen har jag lite rivet skal från en apelsin, men detta kan man lätt hoppa över ifall man inte är så förtjust i apelsinchoklad. Nästa gång jag gör dessa kommer jag nog att göra utan, roligt att variera sig lite.


TILL CIRKA 40 FLARN = 20 KAKOR

Havreflarn:
150 g smör
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
1/2 dl sirap

Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk kakaopulver
Rivet skal från en apelsin (Lägg till om du vill! Gillar du inte apelsinchoklad kan du hoppa över detta)

Garnering:
ca 150g blockchoklad, valfri

1. Börja med att göra havreflarnen: Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredieserna i en bunke, tillsätt därefter mjölk, sirap och det smältna smöret.
2. Klicka ut smeten på bakplåtspapperklädda plåtar. Gör små klickar och ha stort mellanrum mellan dem eftersom smeten flyter ut väldigt mycket. Grädda flarnen i mitten av ugnen i 175°c i ca 6-8 minuter. Du märker när de har fått tillräkligt med färg. De blir lätt brända så passa dem noga. Låt flarnen svalna.
3. Gör fyllningen: Tag fram smöret och låt det bli mjukt. Blanda alla ingrediemser till en jämn smet. Ha i rivet apelsinskal ifall du vill ha mer smak på kakorna. Bred ut smeten jämn över hälften av flarnen, lägg sedan ett annan flarn uppepå.
4. Doppa kakkanterna i smält blockchoklad. Det går även bra att göra detta innan kakorna satts ihop.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0