Klassiska Kanelbullar
Eftersom det var kanelbullens dag igår blev jag tvungen att baka just det. Jag utgick ifrån ett recept som min mamma brukar använda sig av, de är väldigt klassiska och enkla. Jag tillsatte dock lite malen kardemumma, för festlighetens och smakens skull. Ack vad goda det blev! Jag gjorde medelstora och fick precis 40 stycken. Tror att det inte bara blir en kanelbulledag utan istället en kanelbullevecka.

TILL 35 STORA BULLAR ELLER 50 SMÅ.
Bulldeg:
150 gram rumsvarmt/mjukt smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst (söta degar)
2 dl socker
1 ägg, gärna ekologiskt!
cirka 15 dl vetemjöl special
1-2 tsk malen kardemumma (Lägg till om du vill! Gillar du inte kardemumma kan du hoppa över detta)
Fyllning:
Mjukt smör, efter behov.
Strösocker, efter behov.
Kanel, efter behov.
Vaniljsocker, efter behov.
- Mjöl efter behov till utbakning.
- Ägg att pensla på för fin färg på bullarna.
- Pärlsocker.
1. Värm mjölken till 37°, häll i en stor bunke och finfördela och lös upp jästen i vätskan. Dela det mjuka smöret i mindre bitar och häll ner i jästblandningen. Rör om.
2. Tillsätt ägget, sockret och kardemumman. Rör om så att alla ingredienser fördelas jämt i smeten.
3. Tillsätt mjöl. Tillsätt så pass mycket så att degen blir slät och lossar från kanterna. (Jag brukar ta ut degen på bakbordet och arbeta den slät och på så sätt få den mängd mjöl som behövs.) När degen är slät, strö lite mjöl över och låt den jäsa i cir
ka en timma (till dubbel storlek) på dragfri plats under bakhandduk.
4. När degen jäst klart tag ut den på ett mjölat bakbord och dela den
på mitten. Lägg tillbaka ena delen i bunken och börja arbeta den andra. Känns degen för kladdig, tillsätt mer mjöl. Börja så småningom kavla ut degen till en rektangel ungefär 1.5 cm tjock.
5. Börja med fyllningen! Tag mjukt smör (viktigt att det är mjukt) och smöra hela den utkavlade degen. Du väljer själv hur mycket smör du vill använda, men snåla inte! Strö över strösocker, kanel och vaniljsocker över hela degen. Även här - snåla inte.
6. Rulla ihop rektangeln till en stor rulle. Dela rullen i ca 20 bitar, eller efter den storlek du själv önskar att dina bullar ska få. Lägg dem i bullformar på en plåt och låt jäsa i yttligare 20-30 min på dragfri plats. Gör likadant med den andra delen av degen.
7. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Pensla dem gärna mycket då de får en fin, gyllenbrun färg. Strö över lite pärlsocker.
8. Sätt ugnen på 215° varmluft och grädda bullarna i mitten i cirka 10 minuter eller tills de ser färdiga ut och har fått en fin färg.
Kommentarer
Postat av: Lennart
Jättefint! Keep up the good work...!!! :-)
Trackback