Första advent

Tänkte bara kika in och hälsa alla god första advent! Idag blir det adventsfika med glögg, pepparkakor, lussekatter och kanelhjärtan.


Kanelhjärtan

Dessa kakor är gulliga och passar bra runt jul. Man kan variera sig mellan olika storlekar på sina hjärtan, eller varför inte göra helt andra figurer? Att tänka på när man gör dessa är att ha ett väl mjölat bakbord när man ska kavla ut degen, samt att även mjöla på degen och kaveln, annars riskerar det att fastna väldigt. Klassiska, fina kakor!



TILL CIRKA 25 HJÄRTAN

Kanelhjärtan:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör, rumsvarmt
1 äggula (spara vitan till att pensla kakorna med)
1 msk vatten

- Kanel och socker

1. Blanda mjöl och socker. Rör sedan ner äggulan, det rumsvarma mjuka smöret och vattnet. Blanda till en slät deg och låt vila i 30 minuter.
2. Slå ut degen på ett mjölat bakbord, strö lite mjöl över den och kavla den 2-3 mm tunn. Ta ut hjärtan (eller figurer) med kakform och lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar.
3. Pensla kakorna med äggvita och strö kanel och socker över. Grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter i 175°c.


Lussekatter

I och med att det är första advent imorgon började jag att julbaka idag och först ut var givetvis lussekatter. Dessa bakverk ger mig verkligen julkänsla, och de är så fruktansvärt goda! I och med att det är kesella i degen blir katterna extra saftiga. Det roliga med att baka dessa, förutom att de har så fin färg och luktar så gott är att man kan forma dem hur man vill!


TILL CIRKA 35 LUSSEKATTER

Lussekatter:
50 gram jäst, jäst för söta degar
100 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
250 gram kesella naturell
1 gram saffran (2 påsar á 0.5 gram)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

- Mjöl efter behov till utbakning
- Russin
- Ägg för pensling

1. Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°c. Smula jästen i en bunke och häll över smörlösningen och lös upp jästen.
2. Tillsätt saffran, salt och socker och rör så att att fördelas, antingen med en visp eller med en träslev. Tillsätt sedan keasellan.
3. Arbeta in mjölet så att degen blir smidig och släpper från bunkens kanter. Strö sedan mjöl över och låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka en timma.
4. Tag ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta den en kost stund. Känns den för klibbig får du tillsätta mer mjöl. Forma lussekatter i valfri form, variera dig så mycket du vill! Låt dem jäsa i 20 minuter på plåt. Dekorera dem med russin och pensla dem med ett uppvispat ägg så att de får en fin färg! Grädda bullarna i ugnen i 225°c i cirka 6-8 minuter. Det är lite olika på ugn och ugn så håll koll på dem tills de fått fin färg!

Kanelbullar

Familjen fick smaka på andra bullar i helgen! Hittade ett bullrecept som tilltalade mig i min favorit receptbok. Som jag tidigare nämnt är jag en bullälskare, och vad finns det att säga om kanelbullar som inte tidigare sagts? De avnjuts som bäst med ett glas kall mjölk till!


TILL 18 STORA BULLAR ELLER 30 NORMALA

Bullar:
125 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst, jäst för söta degar
1-2 msk malen kardemumma
2 dl strösocker
ungefär 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
2-3 msk kanel
1 1/2 strösocker (eller florsocker)
1 tsk vaniljsocker

- Mjöl efter behov till utbakning
- Ägg att pensla på bullarna för fin färg
- Pärlsocker att strö över

1. Smält smöret eller margarinet och slå i mjölken i en kastrull och värm till fingervarmt, 37°c.
2. Smula jästen i en bunke, häll i kardemumman, sockret och mjölk- smörblandningen. Rör om tills jästen löst sig. Blanda och arbeta i mjölet tills du har en mjuk, smidig deg som inte klibbar. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, i ungefär en timma.
3. Gör fyllningen: Rör samman alla ingredienser till en smidig smet med hjälp av en elvisp.
4. Slå ut bulldegen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut en stor rektangel 1/2-1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över rektangeln och rulla därefter ihop den till en rulle från långsidan. Dela rullen i så många bitar du önskar. Lägg bullarna antingen i bakformar om du gör lite mindre eller stora på bakplåtspapperklädda plåtar och vik in slutänden under bullen så att de inte rullar upp sig i ugnen.
5. Låt jäsa i cirka 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått fin färg. 175°c för stora bullar eller 200°c för lite mindre.

Apelsinwhooppies

Whoopies är USA´s svar på Frankrikes macarons. Jag testade att göra dem för första gången i helgen och de blev faktiskt lyckade. De var roliga att göra eftersom de krävde en del pill och man kunde vara väldigt kreativ om man ville det. Whoopies går att dekorera hur man vill. Jag kommer absolut att göra denna typ av kaka igen, men kanske då testa något annat recept - de finns ju mängder! Ett tips är att de passar bra som gå-bort-pressenter, bakverk är alltid uppskattade!


TILL CIRKA 30 STYCKEN


Whoopies:

100 gram rumsvarmt smör eller margarin

2 dl socker

1 ägg

6 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl mjölk


Fyllning:

200 gram phhiladelphiaost

50 gram rumsvarmt smör

5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

finrivet skal av en tvättad apelsin


Glasyr:

2 dl florsocker

1-2 msk vatten


Dekoration:

valfritt strössel


1. Vispa smör och socker fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt ägget och blanda väl.

2. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat bunke och häll försiktigt ner i äggblandningen och rör samman. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet.

3. Tag upp en klick av smeten och rulla valnötsstora bollar med blöta/fuktiga händer. Lägg dem på en bakpl åtspapper klädd plåt. Platta till den med hjälp av en blöt sked så att de blir cirka 3 1/2 cm i diameter. De flyter ut lite, så lägg de inte för tätt. Ungefär 15 stycken per plåt är lagom.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter i 175°c, låt dem sedan svalna på galler.

5. Gör fyllningen: Vispa samman färskosten, smör, florsocker och vaniljsocker så att det blir fluffigt. Tvätta och finriv en apelsin och tillsätt skalet i fyllningssmeten.

6. Spritsa eller klicka fyllningen på hälften av kakorna. Se till att hela botten blir täckt av fyllning. Lägg ihop de kakor med fyllning med de utan och rulla kakorna i valfritt strössel så att det fastnar i fyllningen runt kanterna.

7. Gör glasyren: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla över kakan och toppa med valfritt strössel.

 


Pannkakor

Jag tror inte jag har träffat någon som inte gillar pannkakor. Här är receptet på vardagsfavoriten - det är ju så gott och passa när som helst på dagen, som alla mål i princip. Sedan går de att variera i oändlighet med olika tillbehör. Idag tinade jag frysta blåbär och hallon och hade på istället för sylt. Det blev syrligt, friskt och gott!


TILL CIRKA 16 PANNKAKOR

Pannkakor:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör eller margarin

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken under omrörning och vispa till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken och därefter äggen och det smälta smöret. Rör tills allt blandats. Låt därefter smeten svälla en stund, gärna 30 minuter. Att smeten får stå och vila gör att kakorna blir lättare att hantera och att grädda.
2. Värm stekpannan så att de är varm innan du börjar att grädda dina pannkakor, det är viktig eftersom smeten ska reagera så fort den hälls i pannan. I och med att det är så mycket smör i smeten behövs inte något stekfett om du använder en teflonpanna, men känner du att det fastna kan du lägga i en klick smör i pannan innan. När pannkakan är gräddad och torr på ovansidan är det dags att vända den. Grädda på medelvärme tills de fått den färg du önskar.

Kärleksmums

Kärleksmums, snoddas, mockarutor, hjärterum, chokladruntor - ja, kärt barn har många namn, och många olika recept! I går testade jag Jennifers kärleksmums och de är verkligen helt fantastiska! Med en intensiv chokladsmak och med kaffe i glasyren som gör den extra touchen blir detta det godaste kärleksmumsreceptet jag hittills testat.



TILL CIRKA 16 RUTOR

Kärleksmums:
4 ägg
4 dl socker
4 ½ dl mjöl
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
200 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde


Glasyr:

100 gram smör
2 dl florsocker
2 msk kaffe
1 dl vispgrädde
1 dl kakao

- Kokos eller strössel att strö över

1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingrediensserna i en separat bunke och vänd försiktit ner det i äggsmeten och vispa samman.
2. Tillsätt  det smälta smöret och grädden under omrörning. Vispa till alla ingredienser har blandats. Häll smeten i en smörjd form, och grädda kakan mitt i ugnen i 200°c i cirka 11 minuter. Känn med sticka om den är klar. Vill du ha den lite kladdig räcker det med 11 minuter, vill du ha den lite fastare kan du ha inne den lite längre. Låt sedan kakan svalna tills den är kall.

3. Gör glasyren: Smält smör och blanda samman alla ingredienserna i en bunke. Låt svalna/stela en stund i rumstemperatur innan du breder den på din kaka. När både kaka och glasyr svalnat - bred glasyren över kakan och strö sedan över kokos. Skär sedan kakan i rutor - den storlek du själv önskar!


Wienerbullar

Jag är en riktig bullälskare och har alltid föredragit bullar framför kakor och tårtor. Dessa bullar är otroligt goda och eftersom de är kalljästa så får de en konsistens som liknar weinerbröd, men de är inte alls lika krångliga att baka som wienerbröd annars är. Dessa Bullar är faktiskt väldigt lätta att göra så dessa rekomenderar jag varmt.


TILL 25 SMÅ BULLAR, 15 MEDELSTORA ELLER 12 STORA

Bullar:
50 gram jäst, jäst för matbröd
1 dl mjölk
100 gram smör, rumsvarmt
6 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 ägg

Fyllning:

150 gram smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker

- Mjöl efter behov till utbakning
- Ägg att pensla bullarna med för fin färg
- Eventuellt flagad mandel att strö över

1. Lös upp jästen i den kalla mjölken och låt stå. Arbeta samman smör och vetemjöl i en degbunke, tillsätt jästmjölken och sockret. Arbeta samman.
2. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta till en smidig deg. Det ska vara en rätt så klibbig deg, men som fortfarande ska kunna gå att arbeta. Tillsätt lite mer mjöl ifall den blir för klibbig.

3. Slå ut degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den samman en kort stund. Kavla ut en rektangel, cirka ½ cm tjock. 
4. Blanda att ingrediensrer till fyllningen i en bunke. Det går snabbast och det blir en bra massa om du använder dig av en elvisp. Viktigt är att smöret är mjukt. Ha elvispen på lägsta hastigheten och höj succestivt när ingredienserna blandas.

5. Bred fyllningen jämnt över reklangeln. Rulla ihop från långsidan och skär i antal önskade bitar. Lägg antingen bitarna i bullformar eller lägg dem direkt på bakplåtspapperklädda plåtar. Om du gör de sistnämnda - vik då in slutänden av rullen under bullen så de inte rullar ut sig i ugnen. Låt jäsa i 1- 1½ timma.
6. Pensla bullarna med ägg för att de ska få en fin färg och strö därefter över flagad mandel om du önskar detta. Sätt ugnen på 200c och grädda bullarna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter.


Chokladbollar

Idag har jag gjort chokladbollar. Även om jag gillar när det är havregrynsbitar i så testade jag att mixa havregrynen till mjöl med hjälp av en mixer. Resultatet blev bra! Det starka kaffet ger bollarna den där extra touchen. Jag gjorde ganska små bollar, men vill man ha stora så gör man givetvis det! Det är det som är så bra med chokladbollar - du kan variera storleken helt efter vad man själv tycker. I detta recept var det ganska mycket smör i, detta går bra att minska lite ifall man vill det.



TILL CIRKA 20 STYCKEN

Chokladbollar:
3 dl havregryn
100 gram smör
lite mer än ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
8 tsk kakao
6 tsk kallt starkt kaffe
1 ½ dl vispgrädde (ej vispad!)
några små nypor flingsalt

Garnering:
Riven kokos, pärlsocker, strössel

1. Kör havregrynen i en matberedare eller mixer så att du får ett havremjöl.
2. Vispa rumsvarmt smör och strösocker med hjälp av en elvisp på låg hastighet i några minuter. Tillsätt hälften av havremjölet, vispa, tillsätt grädden, vispa och tillsätt därefter resten av havremjölet och vispa en stund till.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en jämn smet. Låt smeten stå i kylskåp i cirka 30 minuter så att smeten stelnar till lite.
4. Forma bollar i valfri storlek. Rulla dem i kokos, pärlsocker eller strössel. Man kan även doppa bollarna i smält choklad innan man vänder dem i kokosen eller vad man nu önskar att ha på. Låt bollarna stå kallt.



Ostfrallor

Ostfrallor är något som min familj alltid äter när vi är i fjällen en gång om året, aldrig annars. När jag hittade detta recept igår blev jag så sugen på att göra dem. Alla i familjen lyckades bryta en-gång-om-året-normen, de var så goda! De var dessutom lätta att göra. Att tänka på är att de blir mycket större när de är färdiga än när man lägger sina frallor på plåten inför jäsning nummer två. Du kan alltså göra dem ganska små, ungefär 12 stycken och då blir de lagom. Jag gjorde 10 stycken och det funkar också om man vill ha lite större bröd.



TILL CIRKA 12 STYCKEN

Frallor:
25 gram jäst, jäst för matbröd
4 dl vatten
25 gram smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Garnering:
ca 2 dl riven ost

1. Smula jästen i en bunke. Smält smörtet i en kastrull och häll sedan ner vattnet. Värm till 37°c. Häll över och lös upp jästen.
2. Blanda ner äggulan, honungen och saltet och rör om så att allt fördelas jämnt. Tillsätt därefter nästan allt mjöl och arbeta till en smidig deg i minst 5 minuter. Låt degen jäsa under bakhandduk i 45 minuter.
3. Tag ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen snabbt. Dela den i 12 stycken delar, dom blir ganska små men jäser ganska mycket. Lägg på plåt och låt jäsa i ytligare 45 minuter under bakhandduk.
4. Pensla frallorna med vatten, ju mer vatten du tar på ju mer färg kommer brödet att få. Strö över riven ost. Antingen så tar du din favoritost och river den själv eller så använder du färdigriven.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 5 minuter i 225°c. Sänk därefter temperaturen till 200°c och fortsätt grädda i ytligare 7 minuter. Låt frallorna svala på galler under en bakhandduk.

Krabbelurer

I morse gjorde jag och en kompis till mig krabbelurer till frukost och det var väldigt gott. Det går att liknas med amerikanska pannkakor. I detta recept är det ganska mycket socker men du kan lätt minska sockermängden om du vill med ½-1 dl och öka mängden vaniljsocker om du känner för det. Om du minskar på sockret - minska då även lite grann på mjölken så att smeten inte blir för lös. Krabbelurer passar mycket som till frukost, lunch, mellanmål eller som kvällsmat. Som det mesta med andra ord! De är inte alls svåra att göra, men passa så att du inte bränner dem. De ska ha en fin gyllenbrun färg - då är de som godast!


TILL CIRKA 15 STYCKEN


Krabbelurer:
1 ägg

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl socker (Går att minskas till ½ dl om detta önskas)

4 ½ dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1. Vispa samman ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Vänd ner i smeten.

2. Låt smeten stå i cirka 10 minuter.

3. Värm en stekpanna och smält lite smör att steka i. Klicka ut smeten i tre stycken plättar i pannan, cirka 6 centimeter i diameter. När de gräddas kommer de att växa och bli högre. Låt de stekas på medelhög värme tills de fått små "bubblor" eller hål på ovansidan, då kan du vända dem. Grädda dem gyllenbruna på andra sidan. Se till att de inte är kladdiga inuti och akta så de inte bränns. 
4. Servera med sylt, glass, socker, kanel eller vad du önskar till!


Grahamsbröd Med Linfrö

Eftersom hela frysen här hemma är fullproppad med diverse bakverk har jag mer eller mindre satt ett bakstopp ett tag framöver. I morse blev jag ändå på bakhumör och gjorde därför bröd, det går ju alltid åt! Jag testade ett recept som jag aldrig tidigare testat, och det blev helt okej. Saftigt och mättande. Det var ganska lång jästid, men det gjorde inte mig så mycket.



TILL 4 LIMPOR

Bröd:
8 dl vatten
25 gram jäst, jäst för matbröd
5 1/2 dl grahamsmjöl
1 tsk honung
1 ägg
1 msk salt
1/2 dl olja
lite mindre än 1 dl linfrö
3/4 dl sesamfrö
mindre än 15 dl vetemjöl special

- Mjöl efter behov till utbakning.
- Ägg eller vatten att pensla på bröden.
- Eventuellt linfrö, sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö till garnering.

1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37°c. Häll vattnet i bunken och lös upp jästen.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt degen jäsa på dragfritt ställe under bakhandduk i cirka 30 minuter.
3. Tag ut degen på ett mjölat bakbord. Arbeta samman en kost stund. Dela degen i fyra delar och forma till limpor. Lägg på bakplåtspapperklädda plåtar och låt jäsa till dubbel storkel i 50-60 minuter.
4. Vill du ha frön på dina bröd, pensla dem lätt med antingen ett uppvispat ägg eller vatten och strö därefter över de frön du önskar.
5. Grädda bröden i 5 minuter i 250°c, sänk sedan värmen till 200°c och grädda ytligare 35 minuter. Låt svalna på galler.

RSS 2.0