Apelsinwhooppies

Whoopies är USA´s svar på Frankrikes macarons. Jag testade att göra dem för första gången i helgen och de blev faktiskt lyckade. De var roliga att göra eftersom de krävde en del pill och man kunde vara väldigt kreativ om man ville det. Whoopies går att dekorera hur man vill. Jag kommer absolut att göra denna typ av kaka igen, men kanske då testa något annat recept - de finns ju mängder! Ett tips är att de passar bra som gå-bort-pressenter, bakverk är alltid uppskattade!


TILL CIRKA 30 STYCKEN


Whoopies:

100 gram rumsvarmt smör eller margarin

2 dl socker

1 ägg

6 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl mjölk


Fyllning:

200 gram phhiladelphiaost

50 gram rumsvarmt smör

5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

finrivet skal av en tvättad apelsin


Glasyr:

2 dl florsocker

1-2 msk vatten


Dekoration:

valfritt strössel


1. Vispa smör och socker fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt ägget och blanda väl.

2. Blanda de torra ingredienserna väl i en separat bunke och häll försiktigt ner i äggblandningen och rör samman. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet.

3. Tag upp en klick av smeten och rulla valnötsstora bollar med blöta/fuktiga händer. Lägg dem på en bakpl åtspapper klädd plåt. Platta till den med hjälp av en blöt sked så att de blir cirka 3 1/2 cm i diameter. De flyter ut lite, så lägg de inte för tätt. Ungefär 15 stycken per plåt är lagom.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter i 175°c, låt dem sedan svalna på galler.

5. Gör fyllningen: Vispa samman färskosten, smör, florsocker och vaniljsocker så att det blir fluffigt. Tvätta och finriv en apelsin och tillsätt skalet i fyllningssmeten.

6. Spritsa eller klicka fyllningen på hälften av kakorna. Se till att hela botten blir täckt av fyllning. Lägg ihop de kakor med fyllning med de utan och rulla kakorna i valfritt strössel så att det fastnar i fyllningen runt kanterna.

7. Gör glasyren: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla över kakan och toppa med valfritt strössel.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0