Wienerbullar

Jag är en riktig bullälskare och har alltid föredragit bullar framför kakor och tårtor. Dessa bullar är otroligt goda och eftersom de är kalljästa så får de en konsistens som liknar weinerbröd, men de är inte alls lika krångliga att baka som wienerbröd annars är. Dessa Bullar är faktiskt väldigt lätta att göra så dessa rekomenderar jag varmt.


TILL 25 SMÅ BULLAR, 15 MEDELSTORA ELLER 12 STORA

Bullar:
50 gram jäst, jäst för matbröd
1 dl mjölk
100 gram smör, rumsvarmt
6 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 ägg

Fyllning:

150 gram smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker

- Mjöl efter behov till utbakning
- Ägg att pensla bullarna med för fin färg
- Eventuellt flagad mandel att strö över

1. Lös upp jästen i den kalla mjölken och låt stå. Arbeta samman smör och vetemjöl i en degbunke, tillsätt jästmjölken och sockret. Arbeta samman.
2. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta till en smidig deg. Det ska vara en rätt så klibbig deg, men som fortfarande ska kunna gå att arbeta. Tillsätt lite mer mjöl ifall den blir för klibbig.

3. Slå ut degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta den samman en kort stund. Kavla ut en rektangel, cirka ½ cm tjock. 
4. Blanda att ingrediensrer till fyllningen i en bunke. Det går snabbast och det blir en bra massa om du använder dig av en elvisp. Viktigt är att smöret är mjukt. Ha elvispen på lägsta hastigheten och höj succestivt när ingredienserna blandas.

5. Bred fyllningen jämnt över reklangeln. Rulla ihop från långsidan och skär i antal önskade bitar. Lägg antingen bitarna i bullformar eller lägg dem direkt på bakplåtspapperklädda plåtar. Om du gör de sistnämnda - vik då in slutänden av rullen under bullen så de inte rullar ut sig i ugnen. Låt jäsa i 1- 1½ timma.
6. Pensla bullarna med ägg för att de ska få en fin färg och strö därefter över flagad mandel om du önskar detta. Sätt ugnen på 200c och grädda bullarna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, cirka 10 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0