Ostfrallor

Ostfrallor är något som min familj alltid äter när vi är i fjällen en gång om året, aldrig annars. När jag hittade detta recept igår blev jag så sugen på att göra dem. Alla i familjen lyckades bryta en-gång-om-året-normen, de var så goda! De var dessutom lätta att göra. Att tänka på är att de blir mycket större när de är färdiga än när man lägger sina frallor på plåten inför jäsning nummer två. Du kan alltså göra dem ganska små, ungefär 12 stycken och då blir de lagom. Jag gjorde 10 stycken och det funkar också om man vill ha lite större bröd.



TILL CIRKA 12 STYCKEN

Frallor:
25 gram jäst, jäst för matbröd
4 dl vatten
25 gram smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl

Garnering:
ca 2 dl riven ost

1. Smula jästen i en bunke. Smält smörtet i en kastrull och häll sedan ner vattnet. Värm till 37°c. Häll över och lös upp jästen.
2. Blanda ner äggulan, honungen och saltet och rör om så att allt fördelas jämnt. Tillsätt därefter nästan allt mjöl och arbeta till en smidig deg i minst 5 minuter. Låt degen jäsa under bakhandduk i 45 minuter.
3. Tag ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen snabbt. Dela den i 12 stycken delar, dom blir ganska små men jäser ganska mycket. Lägg på plåt och låt jäsa i ytligare 45 minuter under bakhandduk.
4. Pensla frallorna med vatten, ju mer vatten du tar på ju mer färg kommer brödet att få. Strö över riven ost. Antingen så tar du din favoritost och river den själv eller så använder du färdigriven.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 5 minuter i 225°c. Sänk därefter temperaturen till 200°c och fortsätt grädda i ytligare 7 minuter. Låt frallorna svala på galler under en bakhandduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0