Lussekatter

I och med att det är första advent imorgon började jag att julbaka idag och först ut var givetvis lussekatter. Dessa bakverk ger mig verkligen julkänsla, och de är så fruktansvärt goda! I och med att det är kesella i degen blir katterna extra saftiga. Det roliga med att baka dessa, förutom att de har så fin färg och luktar så gott är att man kan forma dem hur man vill!


TILL CIRKA 35 LUSSEKATTER

Lussekatter:
50 gram jäst, jäst för söta degar
100 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
250 gram kesella naturell
1 gram saffran (2 påsar á 0.5 gram)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

- Mjöl efter behov till utbakning
- Russin
- Ägg för pensling

1. Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°c. Smula jästen i en bunke och häll över smörlösningen och lös upp jästen.
2. Tillsätt saffran, salt och socker och rör så att att fördelas, antingen med en visp eller med en träslev. Tillsätt sedan keasellan.
3. Arbeta in mjölet så att degen blir smidig och släpper från bunkens kanter. Strö sedan mjöl över och låt den sedan jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka en timma.
4. Tag ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta den en kost stund. Känns den för klibbig får du tillsätta mer mjöl. Forma lussekatter i valfri form, variera dig så mycket du vill! Låt dem jäsa i 20 minuter på plåt. Dekorera dem med russin och pensla dem med ett uppvispat ägg så att de får en fin färg! Grädda bullarna i ugnen i 225°c i cirka 6-8 minuter. Det är lite olika på ugn och ugn så håll koll på dem tills de fått fin färg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0