Kanelbullar

Familjen fick smaka på andra bullar i helgen! Hittade ett bullrecept som tilltalade mig i min favorit receptbok. Som jag tidigare nämnt är jag en bullälskare, och vad finns det att säga om kanelbullar som inte tidigare sagts? De avnjuts som bäst med ett glas kall mjölk till!


TILL 18 STORA BULLAR ELLER 30 NORMALA

Bullar:
125 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst, jäst för söta degar
1-2 msk malen kardemumma
2 dl strösocker
ungefär 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
2-3 msk kanel
1 1/2 strösocker (eller florsocker)
1 tsk vaniljsocker

- Mjöl efter behov till utbakning
- Ägg att pensla på bullarna för fin färg
- Pärlsocker att strö över

1. Smält smöret eller margarinet och slå i mjölken i en kastrull och värm till fingervarmt, 37°c.
2. Smula jästen i en bunke, häll i kardemumman, sockret och mjölk- smörblandningen. Rör om tills jästen löst sig. Blanda och arbeta i mjölet tills du har en mjuk, smidig deg som inte klibbar. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, i ungefär en timma.
3. Gör fyllningen: Rör samman alla ingredienser till en smidig smet med hjälp av en elvisp.
4. Slå ut bulldegen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut en stor rektangel 1/2-1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över rektangeln och rulla därefter ihop den till en rulle från långsidan. Dela rullen i så många bitar du önskar. Lägg bullarna antingen i bakformar om du gör lite mindre eller stora på bakplåtspapperklädda plåtar och vik in slutänden under bullen så att de inte rullar upp sig i ugnen.
5. Låt jäsa i cirka 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått fin färg. 175°c för stora bullar eller 200°c för lite mindre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0