Tre Kakor - En Grunddeg

Dessa var det första jag bakade 2012 och de var även dessa som fick inviga min julklapp - en KitchenAid! (den fungerade förövrigt brilljant!) Dessa kakor kommer jag absolut göra igen - tre små godbitar ur samma deg, snabbt och lätt. Få ingredienser och sådana man nästan alltid har hemma medför fler fördelar. Har ni inte gjort dessa klassiska småkakor är det dags.

Vaniljkakor

Skurna chokladkakor

Schackrutor

Grunddeg:
5 dl mjöl
1 1/2 dl strösocker
250 gram smör, rumstemprerat

Till chokladsnittar:
2 msk kakao

- ägg att pensla på
- pärlsocker

Till vaniljkakor och schackrutor:
1 tsk vaniljsocker

1. Arbeta samman ingredienserna till grunddegen till en smidig deg. Dela den därefter i två delar.
2. Arbeta in kakaon i den ena degen och vaniljsockret i den andra. Dela varje deghalva i 3 delar.
3. Gör vaniljkakorna: Tag två delar av vaniljdegen och rulla ut till två rullar ungefär 1.5 centimeter i diameter. Skär därefter rullen i små bitar, cirka 1.5 centimeter breda. Rulla ihop varje bit till en boll och platta till och gör "bucklig" med hjälp av en gaffel. Ha lite mjöl på gaffeln ifall du upplever att den fastnar i kakan. Lägg kakorna på en bakplåtspapperklädd plåt.
4. Gör chokladkakorna: Tag två delar av chokladdegen och rulla ut dem till rullar, ungefär 1.5-2 centimeter i diameter. Lägg dem på en plåt kläddmed bakplåtspapper och se till att de ligger raka. Pensla chokladrullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
5. Gör schackrutorna: Tag resterande degbitar och rulla dem till lite smalare remsor/rullar - ungefär 1 centimeter i diameter. Lägg en brun remsa bredvid en vit. Lägg sedan en brun ovanpå den vita, och en vit bredvid denna så att det blir som ett rutmönster. Lägg rullen på ett bakplåtspapper och forma rullen kantig med hjälp av att vika pappret. Lägg in degen i frysen i cirka fem minuter och skär sedan upp rullen i ungefär samma storlek som vaniljkakorna.
6. Sätt ugnen på 200°c och grädda kakorna i cirka 12 minuter, du märker ifall de börjar få för mycket färg. Eftersom alla tre kakor ungefär har samma storlek och tjocklek går dessa bra att grädda samtidigt. Lägg inte kakorna för nära varandra då de flyter ut lite. Skär upp chokladkakorna i snittar, cirka 2 centimeter breda medan de fortfarande är varma.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0