Havrekaka med kola och choklad

Dessa kakor hittade jag för några dagar sedan och tyckte att de så fina ut. De var mycket roliga att göra då de var olika och lätta steg för att göra dem. Jag visste inte riktigt vad jag skulle kategorisera dem som, kaka eller godis med efter många om och men fick det bli godis eftersom jag gjorde så små bitar. Dessa "godis-kakor" passar perfekt till kaffet! Om du gör dessa, var noga med att kolan inte blir för hård. Hur många bitar du får av denna kaka beror helt på hur stora bitar du gör och hur stor den formen du använder dig av är.

Havrebotten:
75 gram smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Kolafyllning:
50 gram smör
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde

Garnering:
150 gram choklad, (50 gram vit och 100 gram mjölk)

1. Börja med att göra kolafyllningen. Smält smöret och vispa ner sirapen och grädden. Låt koka i cirka 15-30 minuter. Tiden är beroende på hur stor och tjockbottnad din kastrull är. Gör kulprovet för att se om din kola är färdig. Kulprovet innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Om du kan detta är kolan klar, om inte låt smeten koka ytligare och gör om testet någon minut senare. Smeten ska inte vara lika hård som när man gör knäck utan den ska precis gå att forma till en kula. Den ska vara ganska mjuk fortfarande.
2. Medan kolan kokar gör du havrebotten. Sätt ugnen på 200°c. Smält smör och blanda sedan i de övriga ingredienserna och blanda jämt. Bred sedan ut havresmeten jämt i en ungsfast folieform (eller bara en ungsform). Den jag använde var 16x24 centimeter, använd något motsvarande detta. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 10 minuter.
3. När havrebotten är färdiggräddad och kolan färdigkokad häller du ut kolan på havrebotten. Ställ sedan kakan svalt och smält under tiden chokladen till graneringen. Jag använde 100 gram mjölkchoklad och 50 gram vitchoklad. Bred chokladen över kakan och lägg den vita chokladen i ränder som du dedan med hjälp av en gaffel eller sked bred ut lite mer så att du får ett fin mönster i kakan. Låt sedan kakan stå svalt och skär sedan upp kakan i önskade stora bitar.

Kommentarer
Postat av: Thomas k

Dessa ser gudomlig goa ut....

ta gärna och skicka med pappa några till mjörn.

Thomas

2012-03-27 @ 09:25:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0