Knäck

Knäck hör ju verkligen julen till och därför gjorde jag detta dagen innan julafton. Man får passa smeten väldigt så att det inte kokar över och röra hela tiden så att det inte bränner fast i botten eller på kanterna. Jag tycker att ljus sirap lämpar sig bäst till knäckkok och det är därför jag alltid använder det. Ett tips är att göra knäck i ischokladformar då de lossnar mycket lättare från dessa än från vanliga knäckformar som man annars använder.

TILL CIRKA 60 KNÄCK

Knäck:
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl grädde
15 gram smör
(1 dl mandel, skållad och hackad)

1. Koka upp sirap socker och grädde. Rör hela tiden och vakta så att det inte kokar över. Höj och sänt värmen allteftersom smeten reagerar. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Om man inte har en termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Om du kan detta är knäcken klar, om inte låt smeten koka ytligare och gör om testet någon minut senare.
2. När knäcken är klar lägger du i en klick smör och blandar så att den löser upp sig. Om du vill ha mandel i din knäck häller du i det nu och den ska givetvis vara skållad och hackad innan.
3. Häll upp knäcken i formar och låt dem sedan stå svalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0