Saffransbullar med vanilj
Saffran är julens krydda och när jag såg detta recept i en tidning i veckan blev jag sugen på att testa dem. Saffransbullar, men lite olikt lussekatter eftersom de har en vaniljfyllning och till formen ser ut som vanliga bullar. Färgen som saffranet ger dem är mycket fin!

TILL CIRKA 35 BULLAR
Bullar:
50 gram jäst, jäst för söta degar
150 gram smör eller margarin
1 gram saffran (2 påsar á 0.5 gram)
5 dl mjölk
250 gram kesella, naturell
1 1/5 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gram smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
- Mjöl efter behov till utbakning
- Uppvispat ägg att pensla bullarna med
- Pärlsocker att strö över
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet. När det är smält - häll ner saffranet och tillsätt därefter mjölken och låt blandningen bli 37°c.
2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. Rör ner kvarg, socker, salt och ägg. Arbeta sedan in vetemjöl så att degen blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
3. Ta ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen en kort stund, dela den på två och kavla sedan ut en rektangel av den ena deghalvan. Bred på fyllningen jämnt. Rulla rektangeln till en rulle från långsidan och skär sedan rullen i bitar, 2-3 centimeter breda. Lägg bitarna i bullformar och gör sedan likadant med den andra deghalvan.
4. Låt bullarna jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Pensla dem med ett uppvispat ägg och strö sedan pärlsocker över. Grädda dem mitt i ugnen i 250°c tills bullarna fått en fin färg, cirka 6-8 minuter.
Kommentarer
Postat av: Maja
blir tufft att vara nyttig med alla dessa goda saker du bakar emmsi <3
Trackback