Hallonmuffins
Dessa muffins bakade jag i början på veckan. De är härliga med allt man egentligen kan önska sig; hallon, vaniljkräm och smulpajsströssel. Jag använde mig av frysta hallon och de funkade bra. Fylldes av en sommarkänsla när jag gjorde dessa och de var lite somriga även i smaken.
TILL CIRKA 15 MEDELSTORA MUFFINS
Muffinssmet:
75 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
1 1/2 dl Kesella vanilj
ca 150 gram (3 dl) hallon, frysta eller färska
Strössel:
1 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
75 gram smör, kallt
1. Börja med strösslet: Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Fördela smörtet med fingrarna i mjölblandningen och nyp ihop massan till grova smulor. Låt stå i kallt medan du gör muffinssmeten.
2. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Tillsätt smöret, och rör till en jämn smet.
3. Fördela smeten i formar, men fyll dem inte mer än till hälften, de kommer att rinna över annars. Lägg en klick Kesella i varje form och tryck därefter ner lite hallon, 3-5 st per form.
4. Fördela strösslet överst och grädda muffinsen i mitten av ungen i 200°c i cirka 25 minuter. Om du använder färska hallon - minska gräddningstiden en aning. Om du har en muffinsplåt, använd med fördel denna så muffinsen håller en bra form.