Grahamsbröd Med Linfrö
Eftersom hela frysen här hemma är fullproppad med diverse bakverk har jag mer eller mindre satt ett bakstopp ett tag framöver. I morse blev jag ändå på bakhumör och gjorde därför bröd, det går ju alltid åt! Jag testade ett recept som jag aldrig tidigare testat, och det blev helt okej. Saftigt och mättande. Det var ganska lång jästid, men det gjorde inte mig så mycket.

Bröd:
8 dl vatten
25 gram jäst, jäst för matbröd
5 1/2 dl grahamsmjöl
1 tsk honung
1 ägg
1 msk salt
1/2 dl olja
lite mindre än 1 dl linfrö
3/4 dl sesamfrö
mindre än 15 dl vetemjöl special
- Mjöl efter behov till utbakning.
- Ägg eller vatten att pensla på bröden.
- Eventuellt linfrö, sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö till garnering.
- Eventuellt linfrö, sesamfrö, solroskärnor, vallmofrö till garnering.
1. Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37°c. Häll vattnet i bunken och lös upp jästen.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta samman i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt degen jäsa på dragfritt ställe under bakhandduk i cirka 30 minuter.
3. Tag ut degen på ett mjölat bakbord. Arbeta samman en kost stund. Dela degen i fyra delar och forma till limpor. Lägg på bakplåtspapperklädda plåtar och låt jäsa till dubbel storkel i 50-60 minuter.
4. Vill du ha frön på dina bröd, pensla dem lätt med antingen ett uppvispat ägg eller vatten och strö därefter över de frön du önskar.
5. Grädda bröden i 5 minuter i 250°c, sänk sedan värmen till 200°c och grädda ytligare 35 minuter. Låt svalna på galler.
5. Grädda bröden i 5 minuter i 250°c, sänk sedan värmen till 200°c och grädda ytligare 35 minuter. Låt svalna på galler.
Kommentarer
Trackback