Chokladbollar
Idag har jag gjort chokladbollar. Även om jag gillar när det är havregrynsbitar i så testade jag att mixa havregrynen till mjöl med hjälp av en mixer. Resultatet blev bra! Det starka kaffet ger bollarna den där extra touchen. Jag gjorde ganska små bollar, men vill man ha stora så gör man givetvis det! Det är det som är så bra med chokladbollar - du kan variera storleken helt efter vad man själv tycker. I detta recept var det ganska mycket smör i, detta går bra att minska lite ifall man vill det.








Chokladbollar:
3 dl havregryn
100 gram smör
lite mer än ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
8 tsk kakao
6 tsk kallt starkt kaffe
1 ½ dl vispgrädde (ej vispad!)
några små nypor flingsalt
Garnering:
Riven kokos, pärlsocker, strössel
1. Kör havregrynen i en matberedare eller mixer så att du får ett havremjöl.
2. Vispa rumsvarmt smör och strösocker med hjälp av en elvisp på låg hastighet i några minuter. Tillsätt hälften av havremjölet, vispa, tillsätt grädden, vispa och tillsätt därefter resten av havremjölet och vispa en stund till.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en jämn smet. Låt smeten stå i kylskåp i cirka 30 minuter så att smeten stelnar till lite.
4. Forma bollar i valfri storlek. Rulla dem i kokos, pärlsocker eller strössel. Man kan även doppa bollarna i smält choklad innan man vänder dem i kokosen eller vad man nu önskar att ha på. Låt bollarna stå kallt.
Kommentarer
Trackback